Natuur

Ommen staat bekend om haar natuur. De uitgestrekte groene bossen zijn bij uitstek geschikt voor wandelingen of lange fietstochten. Bij het Het Natuur Informatie Centrum Ommen kunt u terecht voor meer informatie over de natuur in de gemeente.

Het Natuur Informatie Centrum Ommen (NICO) geeft informatie over de natuurgebieden, flora en fauna, recreatiemogelijkheden, cultuurhistorie en de beherende organisaties in en rond de gemeente Ommen. Dit doet ze met een avontuurlijk vormgegeven expositie die van de bezoeker een actieve instelling vraagt. Het NICO heeft ook wisselende exposities. Verder is het een uitstekende locatie om een wandel- of fietstocht te beginnen.

Lemelerberg

De Lemelerberg is zeer populair bij wandelaars, fietsers en ruiters. Dat is niet voor niets, want vanaf het hoogste punt op de Lemelerberg heeft u een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.

Vanaf de parkeerplaats op het hoogste punt van de Lemelerberg zijn diverse actieve recreatiemogelijkheden. Voor de kinderen is er de spannende ontdekkingstocht ‘Het spoor van de leeuw’. Tijdens deze tocht van 2,5 of vier kilometer gaan ze op zoek naar de onderdanen van koning Leeuw.

Daarnaast voeren zes wandelroutes van twee tot tien kilometer u via bos, heide en zandverstuivingen naar onder andere ‘de dikke steen’, diverse uitzichtpunten en langs bronnetjes. Voor ruiters is er een ruiterroute van zeven kilometer. De ATB-route is elf kilometer lang.

Kaart

Alle routes staan op de speciale kaart van de Lemelerberg. Deze kaart kost € 3 en is verkrijgbaar bij onder andere het restaurant en de kiosk op de Lemelerberg. Maar ook bij het Natuurinformatiecentrum Ommen en andere Natuurinformatiecentra van Landschap Overijssel.