Broeihopen maken voor de ringslag

2023-02-11

Tijdens de workshop vertellen vrijwilliger Hugo van den Ende van de Natuurwerkgroep Huize den Berg en ecoloog Douwe Schut van de provincie meer over het belang van de broeihopen voor de ringslang. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag om zelf een broeihoop te maken, met behulp van takken en bladeren.

Organisch materiaal
‘Een ringslang heeft in de zomer een warme plek nodig om de eieren uit te laten komen’, zegt ecoloog Douwe Schut over het belang van die broeihopen. ‘Daarom moet er ook organisch materiaal in, dat verteert en daarbij komt warmte vrij. Zo wordt het een fijne plek om eieren af te zetten’. Als in april de ringslang uit z’n winterslaap komt moeten de broeihopen klaar zijn voor gebruik weet de ecoloog. ‘Ergens in augustus, september is het dan de beste tijd om de slangetjes te zien’. In het najaar kun je de broeihoop open maken om te kijken er eischalen in liggen, dan weet je ook of deze in gebruik is geweest. Dat is meteen een mooie gelegenheid om de broeihoop van vers materiaal te voorzien. Het beste is om de broeihoop niet elk jaar open te maken, maar om de 2 of 3 jaar.

Hulp nodig
Met de ringslang in het Vechtdal gaat het trouwens best wel goed zegt Douwe Schut. ‘Tussen Dalfsen en Ommen zit een hele aardige populatie, maar het is altijd goed om ze verder te helpen zodat de soort nieuwe gebieden kan koloniseren. Daarvoor zijn die broeihopen, als verbintenis tussen de verschillende leefgebieden. Dus de hulp van die broeihopen hebben ze zeker nodig omdat natuurlijke eiafzetplekken schaars zijn'.

Meer informatie en aanmelden

Locatie

Kerkstraat 24

7722 LRHoonhorst

Wanneer

2023-02-11

gehele agenda